11 Μαΐου 2019

Η εξίσωση «Μαρινάκης – ΚΙΝΑΛ – ΝΔ»




Η συνταγματικά παράνομη αλλά νομικά ανεμπόδιστη συγκέντρωση ΜΜΕ από τον δικό μας μικρό… Μέρντοχ, συνεχίζεται



Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Η εξίσωση «ΚΙΝΑΛ – Μαλέλης – One TV»  απασχόλησε υπέρμετρα τον δημόσιο βίο της χώρας τις προηγούμενες μέρες. Και τον ιδιωτικό:
- Καλά, απέκτησε δικό της σταθμό η Φώφη;
- Ακριβώς! Όπως είχε το ΚΚΕ τον «902». Το θυμάσαι;  Χα χα χα…
- Αλλά η Φώφη, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάμε, χρωστάει ένα σκασμό λεφτά!.. Που τα βρήκε τα φράγκα για να φτιάξει δικό της κανάλι;
- Δεν είναι κανάλι, είναι Web TV ηλίθιε…  Ξέρεις τι είναι Web TV;

Ξέρω πολύ καλά τι είναι Web TV. Γνωρίζω επίσης ότι η εξίσωση «ΚΙΝΑΛ – Μαλέλης – One TV» είναι μια ανακριβής εξίσωση, υπό την έννοια ότι εξαιτίας του ενδιάμεσου σημείου της, («Μαλέλης») δημιουργεί την… ελαφρώς λανθασμένη εντύπωση ότι το διαδικτυακό κανάλι «One TV», που  διευθύνεται από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ κ. Σταμάτη Μαλέλη (έκανε πρεμιέρα την προπερασμένη Πέμπτη και έκτοτε εκπέμπει σε καθημερινή βάση το οκτάωρο live ενημερωτικό πρόγραμμά του), είναι ιδιοκτησίας ΚΙΝΑΛ.

 Όχι ακριβώς: στην πραγματικότητα το διαδικτυακό  «One TV» δεν είναι παρά το εν’ αναμονή αδείας «Channel one», ένα ακόμα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Και είναι το ασυμβίβαστο της διεύθυνσης του συγκεκριμένου Μέσου από τον διευθυντή επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ , που οδηγεί στην εξίσωση ΚΙΝΑΛ – Μαλέλης – Μαρινάκης∙ εξίσωση η οποία ενισχύει πληροφορίες και φήμες, που περιγράφουν ως προνομιακή τη σχέση διαπλοκής Μαρινάκη – ΚΙΝΑΛ, σε σύγκριση με την πασίγνωστη, αντίστοιχη σχέση του, με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της.

******* 
Η εν λόγω προνομιακή σχέση εμφαίνεται και στη γενική    φυσιογνωμία του One TV. Η οποία, πλην μιας – δύο εξαιρέσεων,       μοιάζει με πολυμορφικό copy paste της αρρωστημένα  αντικυβερνητικής φυσιογνωμίας των Νέων και του Βήματος… Και του «Θέματος» και των «Παραπολιτικών»  και του «in. gr» και του «iefimerida» και του ΣΚΑΙ ίσως: όλων μαζί των ΜΜΕ που ελέγχει ή φημολογείται ότι ελέγχει ο εφοπλιστής - πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο αυτόκλητος Πειραιάρχης και πολυδιαπλεκόμενος… συγκεντρωσιάρχης ΜΜΕ κ. Μαρινάκης. 

Λοιπόν, που λέτε, η «συγκέντρωση των Μέσων» είναι το θέμα. Η ανεμπόδιστη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια μεγιστάνων ή τσαρλατάνων (χαρακτηρισμοί ταυτόσημοι, εν πολλοίς) της αγοραίας επιχειρηματικότητας∙ που ιστορικά, υπήρξε ο καταλύτης για τον έλεγχο της πολιτικής από τα Μέσα, και των Μέσων απ’ την πολιτική – για την περίφημη «διαπλοκή», δηλαδή: ο Αμερικανός Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ήταν ένας απ’ τους πρώτους διδάξαντες. Τον καθόριζε, λέει, μια ακατάσχετη δίψα για εξουσία, και αποφάσισε να ξεδιψάσει μέσω της  εκδοτικής… τέχνης! 

Το σίγουρο είναι ότι, αφ’ ότου απέκτησε την σκανδαλοθηρική  San Francisco Examiner, ο τύπος έγινε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1902-1904). Και ότι καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα ήταν ιδιοκτήτης 20 καθημερινών και 11 κυριακάτικων εφημερίδων σε 13 πόλεις, έξι περιοδικών, ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου και μιας εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών «επικαίρων».  Σας θυμίζει τίποτα;

*******
Η «συγκέντρωση των Μέσων» κλιμακώθηκε στη διάρκεια του 20ου αιώνα και, μεταξύ άλλων, απέδωσε το φαινόμενο Μπερλουσκόνι (που σήμερα έχει ξεφουσκώσει) και το φαινόμενο Μέρντοχ που παραμένει… φουσκωμένο: ο Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της News Corporation, είναι σήμερα ιδιοκτήτης μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει πολυάριθμους ιστοτόπους (IGN Entertainment, AskMen, Rotten Tomatoes κλπ. κλπ.) μεγάλο αριθμό εφημερίδων, όπως η New York Post στις ΗΠΑ και οι Times στην Αγγλία, ενώ  κατέχει ένα πλήθος τηλεοπτικών σταθμών, μεταξύ των οποίων το δίκτυο Fox News.

Ο Μέρντοχ μπήκε τρεις φορές στην ετήσια λίστα του περιοδικού Time με τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, εκτιμήθηκε ως ο 13ος ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes . Ο Άγγλος πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ – όπως και δεκάδες ακόμα πολιτικοί ηγέτες σε Ανατολή και Δύση – ήταν κολλητός φίλος του (υπάλληλός του, λένε οι Άγγλοι) και η περιουσία του εκτιμάται στα 6,3 δις δολάρια.

Πολύ ωραία!.. Επιστρέφοντας τώρα στην συνταγματικά παράνομη αλλά νομικά ανεμπόδιστη συγκέντρωση ΜΜΕ από τον δικό μας μικρό… Μέρντοχ που, στη μικρή μας χώρα, συνιστά την τοξική και εξόχως αντιδημοκρατική εξίσωση  «Μαρινάκης – ΚΙΝΑΛ – Νέα Δημοκρατία» ή «Μαρινάκης – Νέα Δημοκρατία – ΚΙΝΑΛ» (το ίδιο είναι!) καταγγέλλουμε  καραμπινάτη «διείσδυση εξωεπικοινωνιακών συμφερόντων* στα μέσα ενημέρωσης∙ με συνέπεια την δυνατότητα άσκησης δυνάμει απεριόριστης επιρροής στην κοινή γνώμη»!..

Απλά καταγγέλουμε: έτσι, χωρίς… πρόγραμμα, που έλεγε η μακαρίτισσα η Ρεζάν…  

*Η διείσδυση εξωεπικοινωνιακών συμφερόντων στα Μέσα Ενημέρωσης συνιστά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου



Δεν υπάρχουν σχόλια: