15 Ιανουαρίου 2009

Ο Ομπάμα και ο Spiderman


Στo τελευταίο τεύχος του Spiderman συμπρωταγωνιστεί ο Μπαράκ Ομπάμα: ο Πίτερ Πάρκερ, ως φωτορεπόρτερ, καλύπτει την τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου των ΗΠΑ (20 Ιανουαρίου 2009).Ξαφνικά, μέσα απ’ τον τηλεφακό του, βλέπει έναν δεύτερο Ομπάμα να περιφέρεται στον χώρο της τελετής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ο σούπερ κακός «Χαμαιλέων» που, μεταμφιεσμένος σε Ομπάμα, θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του προέδρου. Αμέσως ο Πίτερ Πάρκερ γλιστράει στο μπλε-κόκκινο κολάν του Spiderman και ρίχνει ένα βρωμόξυλο στον «Χαμαιλέοντα».

Όλα τα λεφτά είναι τα κάδρα που απεικονίζουν τον Ομπάμα να ευχαριστεί σε στυλ γκέτο τον φίλο του (!) Spiderman, χτυπώντας κλειστές γροθιές στον αέρα˙ και τον άνθρωπο-αράχνη να του λέει, «yo man, αυτή είναι η μέρα σου» και, «I know, δεν θα σου κάνει καλό να σε δουν να έχεις κολλητιλίκια μαζί μου», παραπέμποντας στην προεκλογική κατηγορία της Σάρα Πέιλιν ότι ο έγχρωμος υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι κολλητός με τρομοκράτες...

Είναι προφανές, ότι στο συγκεκριμένο τεύχος, ένας παγκόσμιος ήρωας, ο Spiderman, δουλεύει για τη συντήρηση της πρωτοφανούς, κατά την προεκλογική περίοδο, διαπλανητικής δημοφιλίας του Μπαράκ Ομπάμα। Δημοφιλία που, στην υπερβολή της, έφτανε να φαντασιώνεται τον έγχρωμο πλανητάρχη, όπως φαντασιώνεται τον ιδανικό αμερικανό πρόεδρο ο Ουϊλιαμ Μπλάμ στο βιβλίο του « Το Κράτος του Κακού»: Αν ήμουν πρόεδρος θα σταματούσα την «τρομοκρατία» τις τρείς πρώτες μέρες της προεδρίας μου. Πρώτα θα ζητούσα συγνώμη από τις χήρες και τα ορφανά, από τους βασανισμένους και εξαθλιωμένους, και από τα εκατομμύρια άλλα θύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στη συνέχεια θα ανακοίνωνα με κάθε ειλικρίνεια και σε κάθε γωνιά του κόσμου ότι οι αμερικανικές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν λήξει, και ΘΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΣΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ 51η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ - ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ - ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ!.

Καταλαβαίνετε, μόνο το τελευταίο αν έκανε τις τρεις πρώτες μέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα, ο Spiderman θα του ήταν περιττός ως image maker. Η δημοφιλία του θα έφτανε στο pick της, θα γινόταν fan του ακόμα και ο… Μπιν Λάντεν. Μόνο που θα έμενε στην ιστορία ως ο πρόεδρος των τριών ημερών. Την τέταρτη θα τον είχαν δολοφονήσει!..

Νίκος Τσαγκρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: