14 Οκτωβρίου 2022

Mitsotakisgate 2: το σίκουελ του θρίλερ των παρακολουθήσεων έχει και… Ειδικό Δικαστήριο

Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάει την έρευνα ως το τέλος μας επιτρέπει να φαντασιωνόμαστε το σίκουελ του «θρίλερ με τους κοριούς»


 

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής     

Όσα συνέβησαν με την εξεταστική για τις υποκλοπές την εβδομάδα που πέρασε, αυτή η αλληλουχία κυβερνητικών παλινδρομήσεων για την δημοσίευση ή μη των πορισμάτων, την κλειστή ή δημόσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής επ’ αυτών κλπ. κλπ., αποκαλύπτουν την ματαιότητα της ύπαρξης του εν λόγω κοινοβουλευτικού θεσμού: την ιστορικά θεμελιωμένη πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι η εξεταστική επιτροπή (μαζί με τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών» και το αδιερεύνητο «πόθεν έσχες») αποτελεί μία ακόμα συντεχνιακή κατασκευή αυτοάμυνας των εκάστοτε κυβερνώντων απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο – μία ακόμα απάτη του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που μεγεθύνει την απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής.

Επί της ουσίας, μετά το σπάσιμο της ομερτά (που θέλησε αρχικά να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουμε τα έξι κομματικά πορίσματα – ένα του κυβερνώντος κόμματος και πέντε των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το μόνο θετικό – τρόπος του λέγειν – που προκύπτει αυτή τη φορά είναι ότι, σε γενικές γραμμές, τα πέντε πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενα όπως συνήθως, αλλά κινούνται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το πόρισμα των βουλευτών της πλειοψηφίας. Το οποίο δεν είναι παρά προοίμιο του χαρακτηρισθέντος ως… «απορρήτου» πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με αυτό δεν υπάρχει ούτε καν σκάνδαλο: ο Μητσοτάκης είναι εντελώς, μα εντελώς αθώος, η ΕΥΠ έκανε απλώς τη δουλεία της, και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές.

*******

Αντίθετα, τα «πορίσματα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης τεκμηριώνουν την προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις (πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και το γεγονός ότι η ΕΥΠ αξιοποιούσε το Predator από κοινού με τις «επίσημες επισυνδέσεις». Ωστόσο, οι τερατώδεις (και, κατά τη γνώμη μου, αποτελεσματικές) απόπειρες συγκάλυψης του σκανδάλου εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος και της χειραγωγημένης απ’ αυτό πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής που διαπερνούν τα συγκεκριμένα πορίσματα, ομολογούν την ματαίωσή τους:

«Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, με πρώτιστη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπονόμευσε εξαρχής την ουσιαστική έρευνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές…», σημειώνει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. Και προσθέτει ότι «υπηρετήθηκε έτσι η διπλή στόχευση, αφενός της πλήρους συγκάλυψης της αλήθειας, αφετέρου η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα κομβικά ζητήματα, που έπρεπε και πρέπει να αναδειχθούν στον λαό, γύρω από το απόρρητο των επικοινωνιών του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων του, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του».

Το πόρισμα του ΜέΡΑ25 εξάλλου, σημειώνει ότι το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας: Απλώς προστέθηκε άλλο ένα (βαρύ) περιστατικό στο πολιτικό μητρώο της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ένοχης πρακτικής της κυβερνητικής εξουσίας στην Ελλάδα»

*******

Όλα αυτά σε σεντονιάδες χιλιάδων λέξεων νομικού χαρακτήρα, μέσα απ’ τις οποίες ο δημοσιογράφος, αλλά και ο απλός αναγνώστης – πολίτης καλούνται να βγάλουν το δικό τους… πόρισμα για το «θρίλερ με τους κοριούς»∙ αφού, η… περί του «απορρήτου» πορίσματος  συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν αναμένεται παρά να ρίξει τίτλους τέλους πριν το τέλος στο «Mitsotakis gate», αφήνοντάς το αδιερεύνητο –  τυλιγμένο στο σκοτεινό πέπλο της συγκάλυψης: όπως αφήνουν οι παραγωγοί του Χόλυγουντ τα πιασιάρικα θρίλερ τους, υπαινισσόμενοι ότι η ταινία έχει και.. sequel. Που πάει να πει ότι η ταινία έχει και συνέχεια, ότι ακολουθεί το Mitsotakisgate 2. 

Ωστόσο, η μόνη ελπίδα μας να δούμε το… σίκουελ των υποκλοπών υπό τον τίτλο «Mitsotakisgate επαφίεται στην υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ότι, όπως και να ‘χει,  θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, και θα αποστείλει το πόρισμα της εξεταστικής στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας να χαρακτηριστεί το πόρισμα απόρρητο.

Ούτως ή άλλως, τίποτα δεν μας εμποδίζει να φαντασιωνόμαστε το σενάριο, το καστ, την παραγωγή του σίκουελ: με τον μίστερ Μπιν στο ρόλο του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Μ@τσοτ@κη... / να στήνει με συγγενείς και κολλητούς του ένα υπερσύγχρονο δίκτυο κατασκοπείας… / να προμηθεύεται κακόβουλα λογισμικά τηλεφωνικών υποκλοπών υπογράφοντας μυστικές συμβάσεις με την εταιρία Kr@k@l πίσω απ’ την οποία κρύβονται οι επιχειρηματίες Λ@βρ@νος και Μπ@τζι@ς... / αυτοί να εισπράττουν μεγάλες προμήθειες από την κυβέρνηση μέσω του ανιψιού του μίστερ Μπιν και κουμπάρου του… μίστερ Λ@βρ@νος, Γρ@γόρη Δημητρι@δη … / να νοικιάζουν εν τέλει για λογαριασμό της κυβέρνησης, και του μίστερ Μπιν προσωπικώς, το… κακόβουλο Predator… /  εκείνος να βάζει τα ακουστικά και να πιάνεται στα πράσα καθώς παρακολουθεί μια σειρά πολιτικών αντιπάλων του, μεταξύ των οποίων οι Ανδρ@λ@κης και Σπ@ρτζ@ς... / και μια σειρά ερευνητών δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ο Κουκ@κης... / να σχηματίζεται δικογραφία εναντίον του… / και να παραπέμπεται… / και να δικάζεται… / και… Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: