17 Δεκεμβρίου 2021

Ο «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» και το σπέρμα της αμφιβολίας


 Αντίδοτο η πλήρης αποσαφήνιση της προγραμματικής  – κυβερνητικής αλήθειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 


Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 

«Και τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη» ήταν η ερώτηση του εμμονικού αμφισβητία της  παρέας των «παλιών συμμαθητών» στο… covidfree τσιπουράδικο του Ηλία, στην Καισαριανή. Η ερώτηση, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον οινοπνευματώδη χώρο, ως απάντηση – σχόλιο, στην αναφορά μου στα σποτάκια με το μήνυμα  «Κάν’ τους OFF, είναι στο χέρι σου», που ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μες το ποτό και μες στη ζάλη είδα την ερώτηση του κεντροδεξιού… αμφισβητία να βγαίνει στον αέρα της συννεφιασμένης Κυριακής και, κατηφορίζοντας την οδό Υμηττού, να μετεωρίζεται στις ρημαγμένες περιοχές των πάλαι ποτέ μεσοαστικών και μικροαστικών τάξεων των Αθηνών. Κι ύστερα να πέφτει σαν βροχή από σταγόνες αμφιβολίας: να μουλιάζουν τον μαραμένο πολιτικό ψυχισμό των ανθρώπων εκείνων που οι δημοσκόποι καταγράφουν ως βουβή πλειοψηφία.

«Μας ψεκάζουν!..». Είναι η λαϊκή έκφραση του συρμού, που μας κάνει (εμάς τους… άτεγκτους αριστερούς) να αποστρέφουμε με απαξία το… πνεύμα μας, όπως απέστρεφε  το βλέμμα της η μαντάμ Σουσού από τις «παρακατιανές» γειτόνισσες… Ωστόσο, η έκφραση αυτή, ως ψυχοπαθητική «μεταφορά», ταιριάζει απόλυτα στην περιρρέουσα πολιτική – επικοινωνιακή ατμόσφαιρα των δυστοπικών καιρών μας…

Πράγματι, τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ μάς «ψεκάζουν». Νυχθημερόν. Σε εβδομαδιαία, σε μηνιαία, σε ετήσια βάση. Μας «μουλιάζουν» με το σπέρμα της αμφιβολίας και, «τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη;»

*******

Η αμφιβολία είναι η έμφυτη ή και επίκτητη τάση του ανθρώπινου πνεύματος να αμφισβητεί οποιαδήποτε προτεινόμενη «αλήθεια», μέχρις ότου αποδειχτεί ότι αυτή είναι πράγματι η αλήθεια. Δικαίως, λοιπόν, αποδίδεται σ’ αυτήν η διαρκής καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος και η αέναη γνωστική ανανέωση μέσω της αναθεώρησης των πραγμάτων.

Αλλά αυτά, στο επίπεδο της έρευνας και των ιδεών: στην καθημερινή μας ζωή η αμφιβολία μπορεί να είναι  θετική ή αρνητική, δημιουργική ή καταστροφική. Ανάλογα με το επίπεδο καλλιέργειας, συγκρότησης και ψυχισμού του… αποδέκτη και χρήστη της.

Στην περίπτωσή μας, το «σπέρμα της αμφιβολίας» για την κυβερνητική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ  παράγεται στα εργαστήρια του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και, μετά από μια άτεχνη και αήθη  δημοσιογραφική  επεξεργασία στα κυβερνητικά ΜΜΕ, φσσσσττ!!!, εκτοξεύεται  καθημερινά, συντεταγμένα, μεθοδικά, ψεκάζοντας με σταγόνες αμφιβολίας τον μαραμένο πολιτικό ψυχισμό της κοινής γνώμης και, «τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη;»

Ευτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, χάρις στον πολιτικά ακατάβλητο και ιδεολογικά ακατάπτωτο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αμφιβολία δηλητηριάζει χωρίς να σκοτώνει. Κι έτσι, η λυτρωτική ιδέα ενός κυβερνητικού «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα», παραμένει ζωντανή, οι προοδευτικές προγραμματικές επιλογές του διαπερνούν, κουτσά – στραβά, τα τεχνητά νέφη της αμφιβολίας, η κυβερνητική του δυναμική,   τσάτρα – πάτρα, επιβιώνει.  

*******

Δεν είναι αρκετό. Η κυβερνητική αξιοπιστία του «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» αντέχει – όσο αντέχει – στο  σπέρμα  της αμφιβολίας, χάρις στην αναξιοπιστία των σπορέων της. Ωστόσο, όπως είπε ο Νίτσε, «ακόμα και εάν έχει ακλόνητη πίστη, ένας άνθρωπος μπορεί να εμπλακεί στη γοητεία της αμφιβολίας».

Και επειδή θα ήταν το λιγότερο αφελές να πιστεύουμε ότι το σύνολο των δυνητικών ψηφοφόρων του «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» τον επιλέγουν γιατί πιστεύουν (ιδεολογικά) σ’ αυτόν, καταλαβαίνετε, πολλοί (άγνωστος αριθμός)  παραμένουν έκθετοι στους… «ψεκασμούς», έτοιμοι να εμπλακούν στην, κατά Νίτσε, «γοητεία της αμφιβολίας»!..

Υπάρχει αντίδοτο; Φυσικά υπάρχει, και αυτό είναι η πλήρης αποσαφήνιση της προγραμματικής  – κυβερνητικής αλήθειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γιατί αυτή είναι που ενδιαφέρει το σύνολο των δυνητικών του ψηφοφόρων του∙ και άλλων τόσων που, υπό το άγος της γενικότερης αμφιβολίας για τα κόμματα και τους πολιτικούς, παραμένουν αναποφάσιστοι.

Και όχι η αποσαφήνιση της δαιδαλώδους ιδεολογικής του αλήθειας που,  άλλωστε, μόνο εμάς (τους… άτεγκτους αριστερούς) ενδιαφέρει. Αλλά εμείς είμαστε ένα έλασσον ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνητικού «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα». Το έχουν συνειδητοποιήσει οι βουλευτές, τα στελέχη, και τα μέλη του    κόμματος αυτό;

Μια απάντηση έδωσε αυτή η ανοίκεια και ανούσια φαγωμάρα μεταξύ  πρώην υπουργών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μήλο της έριδος το αντιπολιτευτικό… ύφος του ίδιου του κόμματός τους στην περίπτωση του σκανδάλου των «ρεζερβέ ΜΕΘ για φιλοκυβερνητικούς VIP»… Μια ακόμα εσωκομματική «τρικυμία σε ποτήρι», όπως, εύστοχα, την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας.   

 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: