2 Απριλίου 2021

Η Ελλάδα στο ευρω-δόκανο της AstraZeneca


Με το αγωνιώδες ερώτημα «να κάνω ή να μην κάνω;» (σ σ: το αμφιλεγόμενο εμβόλιο) χιλιάδων Ελλήνων να μετεωρίζεται αναπάντητο στις πλατφόρμες του emvolio.gov.gr.

\\


Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 4/4/2021


Το απόγευμα της Τρίτης (30/3/2021), οι τίτλοι που θρονιάστηκαν  πρώτο τραπέζι… μπάνερ στα διαδικτυακά ΜΜΕ, μας μαύρισαν, εντελώς μιλάμε, την ψυχή: «Αρνητικό ρεκόρ με 4.340 κρούσματα 72 θανάτους και 741 διασωληνωμένους». 

Γράφω «μας μαύρισαν εντελώς την ψυχή», γιατί λίγο πριν μας την είχαν μουτζουρώσει και πάλι, με την είδηση του θανάτου μιας 65χρόνης, μισή ώρα μετά το εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας Ιλίου με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μαύρη μαυρίλα, θα μου πείτε, είναι ούτως ή άλλως οι ειδήσεις των καιρών μας, αλλά όχι εντελώς. Ειδικά τα ελεγχόμενα απ’ το Μητσοτακέϊκο ΜΜΕ κρύβουν λόγια όσον αφορά τις διαχειριστικές αστοχίες της κυβέρνησης. Για τις εμβολιαστικές τοιούτες, κυρίως, ούτε κουβέντα: τις σκεπάζουν με ομιχλώδεις εναλλαγές τίτλων fake αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας, του τύπου «Ανοίγουν προσεχώς σχολεία και λιανεμπόριο» και, αμέσως μετά, «Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς – Το ρεκόρ κρουσμάτων «μούδιασε» τους ειδικούς».

Έτσι, η είδηση που, τις ίδιες ώρες, έβγαζε μάτια στον διαδικτυακό Guardian, ας πούμε («Η Γερμανία βάζει STOP στους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών – Ο Καναδάς σταματά, επίσης, τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών»), πέρασε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ. Το ίδιο και ο συνοδευτικός υπότιτλος που έλεγε ότι «η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Εμβολιασμών κατέγραψε 31 περιπτώσεις σπάνιου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca».

*******   

Την επομένη (Τετάρτη31/3/2021), επικρατούσε αναταραχή στην Ευρώπη, με τους Βρετανούς να τα παίρνουν στο κρανίο και να κατηγορούν τους Γερμανούς, υπερασπιζόμενοι το… θρομβογόνο AstraZeneca τους, και τους λοιπούς Ευρωπαίους  ηγέτες να ψάχνονται πώς θα διαχειριστούν το πρόβλημα. Και την Μέρκελ με τον Μακρόν να τηλεδιασκέπτονται με τον Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση του Ρωσικού Sputnik V!..

Αλλά εμείς εδώ, στο Μητσοτακιστάν, AstraZeneca και… ξερό ψωμί: οι εμβολιασμοί συνεχίζονταν με το αμφιλεγόμενο εμβόλιο, σαν να μην τρέχει τίποτα. Χωρίς καμιά ένδειξη ανησυχίας από τη δική μας… Ρυθμιστική Επιτροπή Εμβολιασμών (υπάρχει;), χωρίς ούτε καν μια διευκρινιστική κυβερνητική παρέμβαση και, όπως είναι φυσικό πια για την δημοσιογραφική κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα μας, χωρίς την στοιχειώδη ενημέρωση απ’ τα περισσότερα  ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ.

Με το αγωνιώδες ερώτημα «να κάνω ή να μην κάνω;» (σ σ: το εμβόλιο της AstraZeneca) χιλιάδων Ελλήνων, με κλεισμένα ραντεβού εμβολιασμού, να μετεωρίζεται αναπάντητο στις πλατφόρμες του emvolio.gov.gr. Και τον Έλληνα πρωθυπουργό, συστημικό αγαλματάκι ακούνητο, αμίλητο και όπως πάντα… χαζοχαρούμενο, να ταυτίζεται με το «μέγα ευρωπαϊκό λάθος των εμβολίων», εκφράζοντάς το ιδανικά.  

Το μέγα λάθος που, αναμφισβήτητα, ξεκίνησε απ’ το πολύμηνο – πλην ατελέσφορο – παζάρι της κομισαρίου Φον ντερ Λάιεν με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς για τις τιμές των εμβολίων και την επιμονή της στη διατήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου αστικής ευθύνης, από το οποίο ζητούσαν απαλλαγή οι φαρμακευτικές, πράγμα που απέσπασαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

*******

Εξαρχής, αν θυμάστε, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας τις παλινωδίες της Κομισιόν με τα εμβόλια και προβλέποντας την αποτυχία της στη πορεία του εμβολιασμού, ζητούσε την άρση της πατέντας και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής των εμβολίων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να σύρεται πίσω από τα κέρδη λίγων εταιριών…». Αλλά η κ. Φον ντερ Λάιεν και οι συστημικοί Ευρωπαίοι ηγέτες… AstraZeneca αγόραζαν…

Τώρα, πανικός: «οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε κατάσταση υστερίας, συσσωρεύουν προμήθειες σε εμβόλια, ανταλλάσσοντας ευθύνες για τις απανωτές αποτυχίες τους και απειλώντας με μονομερείς απαγορεύσεις εξαγωγής εμβολίων», περιγράφει η  διευθύντρια της Carnegie Europe, Rosa Balfour: «ένα ντόμινο μίνι κρίσεων εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους από το παιχνίδι των ευθυνών», συνοψίζει.

Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας απροκάλυπτα τη συστημική της ταυτότητα, τα δίνει όλα για την… συντρόφισσα προεδρίνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις… AstraZeneca επιλογές της: «Εν τέλει, όποια κι αν είναι τα προβλήματα στην σύμβαση που έχει συναφθεί με την AstraZeneca, η εκστρατεία σπίλωσης της εταιρείας (σ σ: εδώ γελάμε!..) θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη στρατηγική περί ανοσίας της αγέλης»!..

 Με τούτα και μ’ εκείνα, ενώ στον παγκόσμιο χάρτη που αναπαριστά την πορεία των εμβολιασμών, Αμερική, Καναδάς και… Ασία απεικονίζονται πλέον με γαλάζιο χρώμα (που σημαίνει ότι οι πολίτες εμβολιάζονται με ταχείς ρυθμούς), Ευρώπη και… Αφρική είναι στο κόκκινο. Το οποίο εικονογραφεί τις παλινωδίες που οδηγούν σε εμβολιασμούς με ρυθμούς χελώνας!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: