23 Μαΐου 2009

Ευρωβασκανίες και ξόρκια

Ο Ευγένιος Ιονέσκο ήταν εξαιρετικά… παράλογος με τους πολιτικούς. Πίστευε ότι είναι ένα «τρίτο είδος» ανθρώπων (μετά τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες), χωρίς καμιά συμμετοχή στην κουλτούρα: «Οι πολιτικοί είναι πραγματικά απαραίτητοι μόνο για εργασίες τρίτης κατηγορίας, τις λιγότερο σημαντικές, για μάγειρες της κοινωνίας. Πρέπει να είναι απλώς οι διανομείς της άνεσης»!

Λάθος. Οι πολιτικοί δεν μαγειρεύουν απλώς την κοινωνία. Την καταβροχθίζουν! Και διανομείς της άνεσης; Όχι δα! Ειδικά στις μέρες μας, στο περιβάλλον των ευρωεκλογών, το μόνο που διανέμουν είναι υποσχέσεις εθνικών διεκδικήσεων από την Κομισιόν: «Ψηφίστε μας για να διεκδικήσουμε πολιτικές που υπηρετούν τον πολίτη»! Δεν είναι χιούμορ, είναι το κεντρικό σύνθημα προεκλογικής καμπάνιας. Και εκφράζει σαφώς την αγωνιώδη προσπάθεια των Ευρωπαίων πολιτικών να εμφανιστούν αποστασιοποιημένοι από την «κακή» Κομισιόν…

Γκόρντον Μπράουν, Νικολά Σαρκοζί, Άντζελα Μέρκελ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο, Κώστας Καραμανλής… Στη δίνη της κρίσης, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών, με πρώτους και καλύτερους τους συντηρητικούς (στην πραγματικότητα όλοι συντηρητικοί είναι), θέλησαν να δείξουν ότι απομακρύνουν την νεοφιλελεύθερη απειλή. Με βασκανίες: εξόρκισαν τους οικονομικούς «παραδείσους», έριξαν το ανάθεμα στις ΗΠΑ και υποσχέθηκαν να ελέγξουν τις αγορές, αποφεύγοντας έτσι επιμελώς να βρεθούν στο επίκεντρο μιας ευρωπαϊκής αυτοκριτικής.

Στην πραγματικότητα, κατέφυγαν σε μια σειρά οικονομικών μέτρων που έχουν ως παραδοσιακή τους κοιτίδα τον δημοκρατικό σοσιαλισμό (κρατικοποιήσεις τραπεζών, σχέδια οικονομικής παρέμβασης, κ.α.) προκειμένου - με δικά μας έξοδα και ιδέες! - να διασώσουν και να αναστηλώσουν τον κόσμο του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού. Τον ασύδοτο, τον ληστρικό, τον ανθρωποφαγικό κόσμο των «Αγορών». Έναν κόσμο - γέννημα της οικονομικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θρέμμα της κοινής ευρωαμερικανικής κυβερνητικής πολιτικής…

Τώρα πρέπει, λέει, να πάμε να τους ψηφίσουμε. Για να διεκδικήσουν… πολιτικές που υπηρετούν τον πολίτη; Ούτε για αστείο. Προφανώς επειδή «Η Ευρώπη μας προστατεύει», όπως λέει ο ‘politically correct’ Σαρκοζί. Ή επειδή μας χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη», όπως λέει ο πάντα ειλικρινής Σημίτης. Με άλλα λόγια, λιγότερη εθνική πολιτική - περισσότερη Κομισιόν: Προσοχή, το δεύτερο εξάμηνο του 2009 προβλέπουμε κλιμάκωση της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, stop. Αναμένεται κοινωνική έκρηξη, stop. Καλούνται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των κοινωνικών εντάσεων, stop!..


Νίκος Τσαγκρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: