11 Ιουνίου 2009

Το τέχνασμα Καρατζαφέρη


Για να λέμε την αλήθεια, δύο ήσαν οι αρχηγοί κομμάτων που πήραν μέρος στις ευρωεκλογές. Ο Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ και ο Αλαβάνος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την έννοια ότι ήσαν οι μόνοι που είχαν στις πρώτες σελίδες της προεκλογικής τους ατζέντας θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Καραμανλής και Παπανδρέου ήσαν εκτός θέματος. Πολιτεύτηκαν με εδώδιμα πολιτικά προϊόντα, όπως οικονομικά σκάνδαλα, κομματικές μίζες, υπουργικές αρπαχτές. Ενώ η κυρία Παπαρήγα δεν πρόκανε, ήταν διαρκώς απασχολημένη: να αντιπαλεύει τα συμβόλαια εκτέλεσης του ΚΚΕ!

Για να λέμε την αλήθεια, ο Καρατζαφέρης ήταν ο μοναδικός κερδισμένος των ευρωεκλογών. Κέρδισε κραδαίνοντας τις προτάσεις του για τη λύση δυο – τριών ευρωθεμάτων: οικονομικοί μετανάστες, εγκληματικότητα και ασφάλεια του πολίτη, ένταξη της Τουρκίας. Το περίεργο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης πολιτεύτηκε διατυπώνοντας τις δικές του ευρωπροτάσεις, (κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, απεμπλοκή απ’ τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναθεώρηση των όρων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας) πάτωσε. Γιατί;

Διότι ο Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ έπαιξε με δυο – τρείς σαφείς «ευρωαπειλές» που δεσπόζουν στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και απασχολούν έντονα τα λαϊκά, κυρίως, στρώματα των μεγαλουπόλεων. Αντίθετα, ο Αλαβάνος του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε θεσμικές διεκδικήσεις σημαντικών μεν, αγνώστων δε (για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων) …διακυβευμάτων, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας κ.α. Δεν είναι τυχαίο ότι, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών (όπου είχαν εκδηλωθεί οι μάχες για τους μετανάστες), ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη πήρε 12%, ποσοστό 1,7 φορές υψηλότερο από αυτό που πήρε σε όλη την επικράτεια. Και θα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει τι ποσοστό πήρε στην ίδια περιοχή.

Φυσικά, στη «νίκη» του ΛΑΟΣ συνέβαλε καθοριστικά και το τέχνασμα Καρατζαφέρη, που ονομάστηκε «το τρυκ της πολυκατοικίας»: εμφανίζεσαι ως ο ριζοσπαστικός –έως και ανατρεπτικός– συγκάτοικος του κυβερνητικού όμορου κόμματος, αλλά δεν χάνεις ευκαιρία να αλληθωρίζεις προς αυτό, αφήνοντας κρυφές υποσχέσεις επιστροφής στο σπίτι! Έτσι δεν αποτρέπεις τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυβερνητικού… ομόρου να απιστήσουν μαζί σου. Μια φορά μόνο, μια μικρή εξωσυζυγική εμπειρία με τον… σύντροφο Καρατζαφέρη.

Σημειώνω, ως υστερόγραφο, ότι το «τέχνασμα Καρατζαφέρη» θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλαβάνου (ή του Τσίπρα;). Με πεδίο εφαρμογής το δικό τους κυβερνητικό… όμορο, το ΠΑΣΟΚ. Δεν το προτείνω, απλώς το σημειώνω…


Νίκος Τσαγκρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: