9 Ιουλίου 2007

Ελληνικό Πολιτικό Λεξικό
Αλλαγή: Καπνογόνο πρασινωπής απόχρωσης। Κάθε φορά που κάποιος πολιτικός φωνάζει «Αλλαγή τώρα!» το πλήθος αναλαμβάνει να πυροδοτήσει μια Αλλαγή και η πλατεία γεμίζει πράσινους καπνούς। Κυκλοφορεί και σε μορφή πυροτεχνήματος.
Αστυνομία: Τμήμα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, επιφορτισμένο με τη μελέτη των κλοπών και των εγκλημάτων.
Δημοκράτης: Ο αριστερός συνδικαλιστής που αρθρογραφεί σε δεξιά εφημερίδα. Ο δεξιός που εκδίδει αριστερό περιοδικό. Επικίνδυνη διασταύρωση κουνελιού και κατσαρίδας.
Δημοκρατία: Το μοναδικό πολιτικό σύστημα, που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκλέξουν αυτούς που θα το καταλύσουν.
Δημοσιογράφος: Ο Πανεπιστημιακός που παίρνει τον μισθό του από την εφημερίδα στην οποία διδάσκει.
Εκλογές: Διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας, με την οποία η κυβέρνηση αποφασίζει αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά.
Ζαρντινιέρα: Αυτόματη συσκευή σύλληψης, προανάκρισης και προσαγωγής στον εισαγγελέα των ταραξιών.
Ιστορία: Η συστηματική έκθεση των πράξεων στις οποίες προβαίνουν οι Ιστορικοί.
Ιστορική Επιστήμη: Η συστηματική μελέτη των πράξεων στις οποίες προβαίνουν οι άνθρωποι, έξω από τους χώρους των πανεπιστημίων.
Κοινοβούλιο: Ορθή γραφή- Κυνοβούλιο.
Κόκκαλο: Άχρωμη, άοσμη και απίστευτα, αγνώστου προελεύσεως, στην οποία χώνουν μαχαίρια οι Υπουργοί, όταν συμβεί ατύχημα στην περιοχή των αρμοδιοτήτων τους। Γνωστή είναι η έκφραση «Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο», που έχει το ίδιο νόημα με την έκφραση «Ναι, σιγά μην ασχοληθώ!»
Κόρη Ναυάρχου: Έλλην βουλευτής και υπουργός. Ενώ οι αποκαλύψεις για την καταλήστευση των δημόσιων ταμείων από τους πολιτικούς δίνουν και παίρνουν, εκείνος ωρύεται για τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι κλέφτες πολιτικοί μέσα στον ιερό χώρο της βουλής. Ο όρος συναντάται για πρώτη φορά στην ελληνική ταινία Ο Πύργος των οργίων, όπου μετά τη σύλληψη του παράνομου ζεύγους και τη μεταφορά του με αδαμιαία περιβολή στο αστυνομικό τμήμα, η τσατσά στο σπίτι της οποίας διενεργείτο η μοιχεία, φωνάζει στους αστυνομικούς: «Αχ, μιλάτε μου στον πληθυντικό, σας παρακαλώ. Είμαι κόρη ναυάρχου!»
Νοικοκύρεμα: Πολιτική τακτική αυστηρής οργάνωσης της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, που κάθε προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήξερε πώς να συστηματοποιήσει.
Πανεπιστημιακός: Ο Δημοσιογράφος που παίρνει τον μισθό του από το Υπουργείο Παιδείας.
Παράγκα: Σύγχρονος ευεργετικός θεσμός της άμεσης καθημερινής δημοκρατίας। Το Κοινοβούλιο απασχολημένο με τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων των μελών του, δεν μπορεί να παίρνει άμεσες αποφάσεις για τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών। Η κυβέρνηση, απασχολημένη με τη διαχείριση των διαθρωτικών προβλημάτων της, δεν είναι δυνατόν να ασχοληθεί με τα διαρθρωτικά προβλήματα της κοινωνίας। Η παράγκα παίρνει άμεσες αποφάσεις και τις εκτελεί με εξαιρετική ταχύτητα। Κάθε δέκα Έλληνες συνιστούν μια παράγκα, οι αποφάσεις της οποίας εφαρμόζονται σε κάθε εκατό Έλληνες. Υπολογίζεται πως σήμερα υπάρχουν εκατό χιλιάδες παράγκες σε όλη την επικράτεια.
Πολιτική: Αρχικά, επίθετο που σήμαινε «πόρνη». Αργότερα, αφηρημένο ουσιαστικό που δεν θυμάται τι ακριβώς σημαίνει.
Πολιτική Επιστήμη: Το σύνολο των γνώσεων που θα πρέπει να έχει όποιος θέλει να ξέρει γιατί οι πολιτικοί επιστήμονες σπανίως ασχολούνται με την πολιτική.
Πολιτικό Κόμμα: [Μέχρι να βρεθεί καλύτερος ορισμός] «Κάτι σαν την κλασική μουσική. Ένας ψέλνει μπροστά στο μικρόφωνο κι οι άλλοι κάθονται από κάτω κι ακούνε με ανοιχτό το στόμα, μέχρι να τους πάρει ο χάρος». (Από έκθεση του μαθητού της 4ης δημοτικού Ιωάννη Βούλγαρη).
Σύνταγμα: Επίσημο έγγραφο, που περιέχει δύο είδη διατάξεων με ισχύ νόμου: α) τις απολύτως αυτονόητες, που δεν παραβιάζουν παρά μόνο οι πνευματικά καθυστερημένοι και β) τις εντελώς ανεφάρμοστες, που δεν ακολουθούν παρά μόνο οι πνευματικά καθυστερημένοι.
Τρομοκρατία: Η άσκηση πολιτικής βίας, χωρίς δίπλωμα।

Γιώργος Μπλάνας
Γραφέας Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: